Odata Posta Zrtvama Austrougarskog Logora U Doboju

Odata pošta žrtvama austrougarskog logora u Doboju
Delegacije SUBNOR-a i opštine Doboj, te organizacija i udruženja koja nastavljaju tradiciju Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ i borbe protiv fašizma položili su danas vijence na Spomen-kosturnicu žrtava austrougarskog logora iz Prvog svjetskog rata u Doboju.

"U austrougarskom logoru u Doboju izvršen je prvi genocid nad Srbima u 20. vijeku, koji je počinila jedna zapadnoevropska država", rekao je Srni nakon polaganja vijenaca predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Doboj Marinko Gojković.
On je podsjetio da je u dobojski austrougarski logor, od 27. decembra 1915. godine, kada je stigao prvi transport, pa do 5. jula 1917. godine, kada je ostao bez ijednog logoraša, bilo internirano 45 791 Srba, među kojima je bilo 16 673 muškaraca i 16 996 žena i djece, te 12 122 srpskih vojnika i starijih osoba iz hercegovačkog, sarajevskog i romanijskog područja, te iz graničnih podruja Srbije i Crne Gore sa BiH.
U Spomen-kosturnici, koju je 1938. godine izgradila Srpska pravoslavna crkva u porti dobojskog hrama Svetih apostola Petra i Pavla, nalaze se ekshumirani posmrtni ostaci oko 10 000 žrtava dobojskog austrougarskog logora, koji je bio na prostoru sadašnje željezničke stanice, u kojem su Srbi bili smješteni u drvenim barakama, u kojima su predhodno uginuli konji od zarazne bolesti "sakagije".
Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS utvrdio je 17 događaja masovnih stradanja srpskog naroda na prostorima BiH, među kojima je internacija Srba u dobojski austrougarski logor od 1915. do 1917. godine.
Na području opštine Doboj, u organizaciji dobojskog SUBNOR-a, 21. avgusta je počelo obilježavanje 68 godina od narodnooslobodilačkog ustanka u dobojsko-ozrenskom kraju, kojom je predviđeno polaganjem vijenaca na sedam spomen-obilježja.
Manifestija se završava sutra, kada je predviđeno polaganje vijenaca na spomen-obiljeje na ozrenskom visu Preslica, sa kojeg su partizanski odredi u noći 23. na 24. avgusta 1941. godine krenuli u akciju oslobođenja Doboja.
O.B.http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=7927

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License