Kantata Albanska Golgota
sasa2.jpg sasa3.jpg sasa4.jpg

Kantata „ALBANSKA GOLGOTA" kompozitora Ljubomira Bošnjakoviča je jedan vrlo dragocen istorijski muzički, zvučni ratni dokument iz Prvog svetskog rata.

Prvi svetski rat, koji je 1914. godine otpočeo „KAZNENOM EKSPEDICIJOM" našeg severnog suseda na našu zemlju, po mnogo čemu se razlikovao od svih dotadašnjih naših ratova.
Još neoporavljena od Balkanskih ratova iz 1912. i 1913. godine, Srbija je primila neravnu borbu sa daleko brojnijim i bolje opremljenim neprijateljem, jer je htela da sačuva svoj svetao vojnički obraz, slobodu svoje zemlje i izvršenje svog istorijskog zadatka: oslobođenje svojih sunarodnika od tuđinskog jarma.

Borba je nastala i za sve vreme se vodila na život
i smrt…

Istorija je iz tog vremena zabeležila besprimernu hrabrost naših ratnika i postignute pobede u Cerskoj — Kolubarskoj bici… A kad je vojnicima ponestalo municije i kada su bili prinuđeni da odstupaju i da napuste svoju zemlju, ostala im je nada da po ciči zimi, preko besputne, krševite Albanije stignu do Jadrana, da od saveznika dobiju pomoć za nastavljanje borbe … Preteške patnje i natčovečanska stradanja, osobito pri povlačenju preko Albanije, kao jedinstveni primer požrtvovanja i izdržljivosti sačinjavaju suštinu „Albanske golgote". Kompozitor LJUBOMIR BOSNJAKOVIĆ, koji je sve ovo lično doživeo, verno je muzičkim jezikom opisao u svojoj kantati. koja nosi naziv „ALBANSKA GOLGOTA“.

Iskrenim, toplim pesmama, milozvučnim horovima i usklađenom orkestarskom pratnjom obeleženi su oni sudbonosni dani ratnog vihora i uzbuđenja napadnutog naroda, od časa kada se, uz zvuke vojničke trube i doboša, borci opraštaju, možda zauvek, od svojih ukućana, polazeći na front da kroz teške bitke brane otadžbinu do izvojevane pobede i slobode…

Kad se Bošnjakovićeva kantata „ALBANSKA GOLGOTA" pažljivo sasluša nikakav mentor nije potreban. Zvučne melodije kantate ubedljlvije govore nego opisi šta je i kakkva je bila „ALBANSKA GOLGOTA"

LP-ploča je iz kolekcije Saše Stojšina

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License