Ahmed Odsvirao Kraj Turaka Na Balkanu
kukuriku(88).jpg

Ahmed odsvirao kraj Turaka na Balkanu

Leskovac podiže spomenik proslavljenom trubaču, najzaslužnijem za pobedu srpske vojske u istorijskoj Kumanovskoj bici
Leskovac – Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912. do 1920. godine doneo je odluku da grad Leskovac podigne spomen-obeležje Ahmedu Ademoviću, proslavljenom trubaču iz Leskovca, za koga bi moglo da se kaže da je odsvirao kraj Turaka na Balkanu. Kako za „Politiku“ ističe Živojin Tasić, predsednik pomenutog saveza, Ahmed je odigrao ključnu ulogu u istorijskoj Kumanovskoj bici 24. oktobra 1912. godine kada je trubnim znacima odsvirao povlačenje turske vojske.
– Ostala je krilatica „Kumanovo za Kosovo“. Velika pobeda srpske vojske nad Turcima u Kumanovskoj bici bila je na neki način kompenzacija za gubitak na Kosovu. Zbog toga je Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika 1912. do 1920. godine odlučio da se slavnom trubaču podigne spomenik. Postoje tri mogućnosti da se ovekoveči Ahmedovo ime – da mu se podigne spomenik u Leskovcu, da se postavi spomen-ploča u Domu kulture Roma u ovom gradu ili da se jedna ulica nazove njegovim imenom – kaže Tasić.
Više o tom istorijskom događaju ispričao nam je istoričar Dobrosav Turović, potpredsednik Saveza potomaka ratnika 1912. do 1920. godine, koji o tome sa Nebojšom Ivanovićem piše i u knjizi „Leskovac i leskovački kraj 1915. do 1918. godine“.
– Ahmed Ademović pripada plejadi proslavljenih nosilaca Karađorđeve zvezde leskovačkog kraja. I danas živi legenda o njegovom ratnom podvigu. U Prvom balkanskom ratu u srpskoj vojci bio je trubač i hrabar borac. U jeku Kumanovske bitke ušunjao se na tursku stranu i odsvirao znake za odstupanje turske vojske. S druge strane uzvišice, srpskoj vojci zasvirao je znake za juriš. Srpska vojska je nanela Turcima poraz i otvorila put za nadiranje dolinom Vardara. Upravo za taj podvig, Ahmed je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Posle Kumanovske bitke, Turci su konačno proterani sa Balkana – ističe Turović.
Ahmed se ponosio ovim odličjem koje nije skidao do kraja života. Leskovac je poštovao njegovo herojstvo i ukazivao mu veliku pažnju. Za vreme NOB-a, Nemci su streljali dvojicu njegovih sinova – Redžu i Ramu. Leskovčani su im podigli spomenik u Arapovoj dolini, u podnožju Hisara, gde su Nemci 3. decembra 1941. godine streljali 400 do 500 Roma. Poslednje godine života Ahmed je proveo u kućerku svog unuka Fadila. Umro je decembra 1965. godine u 92. godini.
Inače, pored Ahmeda Ademovića, zlatnu Karađorđevu zvezdu sa mačevima dobila su još dvojica trubača – Roma iz leskovačkog kraja: kaplar Amet Ide Ametović, bombaš srpske vojske iz Leskovca i Rustem Sejdić iz Bojnika, pradeda poznatog trubača Fejata Sejdića.
Milan Momčilović
[objavljeno: 26/01/2010]
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Ahmed-odsvirao-kraj-Turaka-na-Balkanu.lt.html

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License